Havalı Tüfekler Hakkında Bilgiler

05-08-2022 23:04
Havalı Tüfekler Hakkında Bilgiler
Ülkemizde havalı tüfekler genellikle hobi ve eğlence amaçlı tercih edilmektedir. Çünkü havalı tüfekler ile av yapılması, avlanmak yasaktır. Havalı tüfek satın almak için ruhsat zorunluluğu yoktur ve havalı tüfekler genellikle atış talimi yapmak için tercih edilir. Bunun yanı sıra havalı tüfek satın almak için 18 yaşını doldurmuş olma şartı vardır. Markası, modeli, kullanılan malzeme türü, işçiliği ve kalitesi havalı tüfek fiyatları etkileyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Havalı tüfek siparişi vermeden önce uzman birinden tavsiye almanız önemlidir. Klasav.com olarak her türlü havalı tüfek, havalı tabanca konusunda bizlere danışabilir ve ihtiyacınıza uygun en ucuz havalı silah modelleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Son yıllarda tüm dünyada çok popüler hale gelen havalı tüfekler konusu hakkında detaylı bilgi almak, havalı tüfek siparişi vermek ya da havalı tabancalar, airsoft silahlar, hatsan havalı tüfekler hakkında daha fazla detay için sitemizi inceleyebilir, iletişim bölümünden tüm sorularınızı bizlere iletebilirsiniz. 
 

Havalı Tüfekler Çalışma Prensibine Göre Çeşitleri

 
Havalı tüfekler çalışma prensibi açısından incelendiğinde karbondioksit tüplü, hava basınçlı ve elektrikli olmak üzere 3 farklı türe ayrıldığı görülmektedir. Farklı tür ve çeşitlilikte olan havalı tüfekler arasında en pahalı olanları hava basıncı ile çalışan havalı tüfeklerdir. Pnömatik sistemli PCP havalı tüfekler en çok tercih edilen havalı tüfek çeşididir. 

Havalı Tüfekler Nasıl Çalışır?

Hava basıncı ile çalışan bu havalı tüfeklerde bulunan kol çekildiğinde tüpün içinde hava sıkışır kalır. Tetiği çektikten sonra sıkıştırılan hava boşa çıkar ve havalı tüfek mermisine yani pellete çarpar. Havanın basıncının bir anda boşalması ile birlikte pellet yani havalı tüfek mermisi oldukça hızlı bir çıkış yapar. 

Havalı Tüfekler Namlu Türlerine Çeşitleri

Havalı tüfekler sadece çalışma prensibine göre değil namlu türüne göre de farklı türlere ayrılmaktadır. Namlu türlerine göre havalı tüfekler namludan kırma ve yekpare namlu olarak 2 farklı grupta sınıflandırılmaktadır. Sadece namlu farkı olan bu havalı tüfeklerin çalışma esası aslında çok benzerdir. Aralarındaki tek fark namlu boyundan kaynaklı olarak atış büyüklüğünde oluşan farklılıktır. Buna göre yekpare namlu havalı tüfekler kırma namlu havalı tüfeklere göre daha büyük bir atış hacmine sahiptir. Yekpare namlu havalı tüfekler kırma namlu havalı tüfeklere göre daha az enerji kaybı yaşarlar. Bu nedenle atış güçleri çok daha fazladır. Ayrıca kırma namlu havalı tüfek ağırlık açısından daha hafiftir. Atış gücü ve ağırlık farkı dışında bu havalı tüfeklerin aralarında herhangi bir farklılık yoktur. 

Kişisel tercihe göre ya da kullanım amacına göre en uygun türdeki namluya sahip havalı tüfek tercih edilmelidir. Ancak hemen belirtelim ki hem kullanım kolaylığı açısından hem de daha hafif olduğu için yeni başlayanlar için kırma namlu havalı tüfekler daha çok tercih edilmektedir. 

Havalı Tüfek Özellikleri

Piyasada birbirinden farklı özellik ve markaya sahip havalı tüfek çeşitleri bulunmaktadır. Havalı tüfekler genellikle hedef sporlarında, hobi ve eğlence amaçlı yapılan atışlar için kullanılmaktadır. Ailenizle çıktığınız bir doğa gezisi esnasında atış talimi yapmak için havalı tüfek tercih edebilirsiniz. Dış mekan atışları için en güvenilir tüfek çeşitleri havalı tüfeklerdir. Atış dünyasına başlangıç yapmak istiyorsanız havalı tüfekler yeni başlayanlar için çok uygun bir tercih olacaktır. İşlevsel açıdan kompakt, hafif ve kolay kullanım sağlayan havalı tüfekler ister dış mekan atışlar için ister kapalı alan poligonlarda atış zevki vermektedir. Piyasadaki bir çok havalı tüfek modeli atıcısına mükemmel kavrama ile atış imkanı sağlar. Ergonomik yapısı ile de tetik mesafelerini kişiye özel ayarlamak da mümkün olmaktadır. 

Havalı Tüfek Mermi Çeşitleri

Havalı tüfek mermisi diğer adı ile pellet farklı ebat ve ölçülerdedir. Piyasada 4.5 mm, 5.5 mm ve 6.5 mm gibi farklı çaplarda yer alsa da en yaygın kullanılan havalı tüfek kalibresi 5.5 mm’dir. Havalı tüfeklerin menzili ile mermi çıkış hızı doğru orantılıdır. Yani havalı tüfeğin çıkış hızı arttıkça menzili de artar. Havalı tüfeğin kalitesine, mermi çıkış gücüne göre menzili de değişkenlik göstermektedir. Güçlü bir menzil için güçlü bir mermi çıkış hızı olan havalı tüfek tercih edilmelidir. Piyasadaki en güçlü havalı tüfeklerin atış uzaklığı 150 metre ve çıkış hızı 1000 fps değerindedir. Bir alt gruptaki havalı tüfekler ise 600 ila 800 fps aralığında çıkış hızına sahip olup atış uzaklıkları 80 ile 120 metre arasında değişkenlik göstermektedir.

Ayrıca havalı tüfeklerin piyasada satışı olan birbirinden farklı tür ve ölçülerde aksesuarları da bulunmaktadır. Havalı tüfek aksesuar satın alırken cihaza hem donanım olarak hem de ölçü uygunluğunu iyice araştırmanız gerektiğini unutmayın. 

Havalı Tüfek Bulundurmak Suç Mu?

Avda Ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları Ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı Ve Bulundurulmasına Dair Kanun’a göre havalı tüfek bulundurmak suç değildir. Havalı tüfek nişan tüfeği olarak adlandırılmaktadır ve avlanmak için kullanılması yasaktır. Bu kanun kapsamında havalı tüfeklerin sadece nişan tüfeği olarak kullanılması ve avlanma yapılmadığı sürece taşınması yasak ya da suç değildir. 

Havalı tüfek aksesuarları, airsoft silahlar, hatsan havalı tüfekler gibi havalı tüfekler konusunda aklınıza takılan tüm detayları klasav.com internet sitesi üzerinden bizimle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.